Στα ανθοπωλεία της Βουλής


Στα μέσα της δεκαετίας του `20 η Γενική Ασφάλεια βρίσκονταν επί της Βασιλίσσης Σοφίας στο σημείο που σήμερα είναι το Υπουργείο Εξωτερικών. Δίπλα σε αυτήν στήνουν κάποιοι πάγκους για να πουλήσουν λουλούδια. Οι πάγκοι σιγά-σιγά δημιουργούν μια μικρή λαϊκή αγορά στην καρδιά της Αθήνας.
Το 1932 γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου κάτω από τα τότε Παλαιά Ανάκτορα. Τα μικρά ανθοπωλεία που είχαν δημιουργηθεί στην Βασιλίσσης Σοφίας μεταφέρονται στον ακριβώς απέναντι χώρο εκείνο τον καιρό. Μαζί με την κατασκευή του κενοταφίου ανοίχτηκαν και 11 τρύπες που στη συνέχεια φιλοξένησαν τα λεγόμενα Ανθοπωλεία της Βουλής.
Σε κάθε μαγαζί μπήκαν δύο συνέταιροι με την ρήτρα στα συμβόλαια παραχώρησης,  να μην αλλάξουν πότε χρήση τα καταστήματά τους. Έτσι η ιδιοκτησία θα περνούσε από γενιά σε γενιά.  Η ρύθμιση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ταυτίσει για πάντα τα ανθοπωλεία με τον συγκεκριμένο χώρο και να δημιουργήσει ένα ισχυρό τοπόσημο.
Αρχικά η τοποθέτησή τους εκεί είχε περισσότερο λειτουργικό χαρακτήρα. Καθότι θα αποτελούσαν τον «προμηθευτή ανθών της βασιλικής αυλής» και την γωνία που ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει λίγα λουλούδια και να τα αφήσει στο μνημείο. Όπως το κεντρικό του χαρακτήρα τους τα ευνόησε. Μιας και αποτελούσαν το πέρασμα όλης της καλής κοινωνίας των Αθηνών. Κολωνακιώτες, πρέσβεις, ανώτεροι υπάλληλοι εύρισκαν τα άνθη που ήθελαν να προσφέρουν από τα ανθοπωλεία της Βουλής.
Όλα αυτά μέχρι την δεκαετία του `80. Όταν άρχισαν και άλλα ανθοπωλεία να κατακλύζουν το Κολωνάκι και της περιοχές του κέντρου. Με την δουλεία έτσι να πέφτει και διαρκώς να περιορίζεται. Το τελικό χτύπημα για τα καταστήματα υπήρξε βέβαια ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα. Ο κόσμος μετατοπίστηκε στις εξόδους του μετρό στο κέντρο της πλατείας από τις άλλοτε στάσεις των λεωφορείων στην Βασιλίσσης Σοφίας.
Σήμερα λειτουργούν περί τα 6 ανθοπωλεία με τους καταστηματάρχες να λειτουργούν εκ περιτροπής το καθένα και το απόγευμα. Πριν το 2004 είχαν προβεί σε μια ριζική εξωτερική ανακαίνισή τους.  Επί Προεδρίας Δ. Σιούφα είχε ξεσπάσει ολόκληρος σάλος όταν η Βουλή επιχείρησε να προβεί σε έξωση των ανθοπωλείων προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για καταστήματα το Ίδρυμα της Βουλής. Τελικά μετά από πιέσεις πολιτικών και μη με ειδική τροπολογία τα ανθοπωλεία της Βουλής έγιναν «διατηρητέα». Ενώ 2 κλεισμένα καταστήματα είχε ανακοινωθεί πως θα ανακαινιστούν για να φιλοξενήσουν πωλητήριο για της εκδόσεις του Κοινοβουλίου.
Τα άνθη από τα ανθοπωλεία την Άνοιξη μυρίζουν ακόμα στην σκοτεινή βασιλίσσης Σοφίας. Τα δάφνινα στεφάνια που κατασκευάζουν οι ανθοδέτες τους είναι έτοιμα με τις ερυθρόλευκες κορδέλες λίγο πριν κατατεθούν στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου